Снимка: БГНЕС

„Аз съм учуден от изводите, които се правят. Математически са верни. Раждаемостта в България е намаляла от близо 80 хил. деца през 2009 година, до над 50 хил. през миналата година. Може би има много по-малко жени в детородна възраст. Населението намалява, младите хора намаляват“, коментира икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев.

Още по темата

„От 2007 година насам е пълна катастрофа.  По времето на социализма – 110 хиляди, а сега – двойно по-малко. В последните 30 години нито един политик не се занимава с темата за демографията. Българският футбол се споменава, но демографията е по- зле“, обяви Василев.

Според него трябва да има правителство, чийто приоритет да е демографската политика или социалното министерство да отговаря за този проблем, съобщи БТВ.

„Трябва да се подкрепят са 20 хил. лева семействата с новородени деца. Държавата може да измисли и други критерии. Важно е темата да се обсъжда и да бъде реализирана. Детските надбавки не помагат достатъчно на семействата. Предлагам да бъдат увеличени поне 4 пъти. Детските градини да бъдат обявени за национален приоритет, а в София трябва да се построят за една година. За 15 хиляди деца няма място“, добави Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase