Възможна ли е ескалация на войната в Близкия изток и защо енергетиката се явява разделителна линия? Тези въпроси и още коментират президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

Световните лидери не се замислят как може да се реши конфликтът между Израел и Палестина, смята президентът Георги Първанов.

"Трябва да се намесят големите, за да се стигне до там, откъдето трябваше да почне 48-ма година, създаването на две държави, включително и суверенна палестинска държава, за да може наистина нещата да дойдат на мястото си и повече да не се възражда този конфликт", каза Първанов.

Нашата национална сигурност е застрашена във всички аспекти, както и войната в Украйна, така и тази в Близкия изток, коментира държавният глава Росен Плевнелиев.

Според Георги Първанов налагането на транзитни газови такси на Сърбия и Унгария е неприятелски знак от страна на България.

По отношение на разследването от Европейската комисия на договора между "Булгаргаз" и "Боташ", България трябва да спре да следва скритите руски интереси, смята Росен Плевнелиев.

"И отново европейците ни помагат. Вероятно пак сме обслужвали някои чужди геополитически интереси, основно когато става въпрос за газ, те са на изток от България", напомни Плевнелиев.

Разговорите на Ганиела Ангелова с двамата президенти гледайте тази вечер от 19:30 в предаването "Опорни хора" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase