Снимка: БГНЕС

Високотехнологичният сектор се обяви против идеята на министерството на финансите да вдигне максималния осигурителен праг. Сега той е 3400 лева, като очакванията са да отиде с 300 лева нагоре.

"Тази тема започва да става малко нелепа. Има нездрава фиксация върху увеличаването на тези разходи."

Това коментира пред БНР Доброслав Димитров, председател на организациите БАСКОМ и БРАИТ.

Хората на такива заплати са в икономиката с висока добавена стойност, работят изцяло на светло и това е малката средна класа на България, която ще бъде ударена, заяви той.

"Не сме съгласни с желанието на финансовото министерство да има автоматизъм в повишаването на този разход. Не сме против, когато има финансови аргументи, този праг да бъде повишаван по обективни причини", посочи Димитров.

"Това е изключително вредно - да се включват автоматични формули за увеличаване на разход.

Още по темата
Няма как в този момент да отчетат дали икономиката се справя добре или зле. Параметрите на тази формула не са ясни. Формулата е далеч от предвидима. Това, което ще бъде предвидимо, е непредвидимостта на увеличаването на разходите. Няма как да дойде инвеститор в България, на който да му се каже, че не може да си планира 5 години напред разходите за труд."

Димитров определи предложението като "доста солова акция от страна на финансовото министерство" и изрази мнение, че "в парламента няма подкрепа за такова действие".

Ако икономиката на България тази година е с положителен ръст, това ще бъде заслуга почти изцяло на високотехнологичните сектори. Тази година софтуерният сектор ще порасне с около 10%, което обаче на фона на ръста от предходните години означава забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase