Снимка: БГНЕС

ПП-ДБ не могат и не би следвало да могат да сменят главния прокурор, но успяхме след 12 години липса на политическа воля  да осигурим мнозинство за приемане на механизма за разследването му. Сарафов ще бъде разследван.

Това написа Лена Бориславова в профила си във Facebook в неделя вечер.

Така тя обяви на широката аудитория, че в петък в "Държавен вестник" бяха публикувани промените в съдебния закон, където е написано, че прокурорът по разследването на обвинител №1 разследва и заместниците му. С тях се слага край на дебата, който тече от лятото, дали механизмът може да се прилага и по отношение на заместниците на прокурор №1.

За първи прокурор по разследването беше избрана на случаен принцип съдия Даниела Талева от Софийския градски съд. Макар това да стана още на 7 юли до момента Прокурорската колегия във ВСС не я назначава за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).  Причината е, че за разлика от НПК в съдебния закон не беше записано, че прокурорът по разследването освен обвинител №1 разследва и заместниците му.  А сигналите, които са постъпили, са срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който преди беше зам. главен. На това основание Прокурорската колегия отказа през юли да назначи във Даниела Талева във ВКП. Наложи се парламентът да нанесе корекция в съдебния закон. Именно тя беше обнародвана в петък в "Държавен вестник".

Сега след като има тази поправка, кадровиците трябва да назначат съдия Талева за прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase