Снимка: БГНЕС

Депутатите ще гласуват днес първия вот на недоверие срещу кабинета „Денков“, внесено от БСП, ИТН и „Възраждане“.

В мотивите е посочено, че правителството се е провалило в сектор „Енергетика”.

Гласуването ще се проведе днес, 13-и октомври, петък, от 15.00 часа. За да бъде успешен вотът, той трябва да събере минимум 121 гласа "за". Формациите, които искат смяната на властта, разполагат със 72 гласа.

Още по темата

В мотивите към внесения вот на недоверие е записано, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточната част на Европа и се изтъква, че сега нашата страна може да се превърне от износител на електроенергия във вносител.  Припомня се, че на 12-и януари тази година с пълно мнозинство в парламента е прието решението за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част "енергетика" и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляването на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 година.

По време на дебата вчера премиерът Николай Денков подчерта, че кабинетът не затваря енергийни мощности, а до 2040 година ръстът на енергийните мощности у нас ще бъде два пъти и половина. Той добави, че България има шанс да изнася ток, но само сред промяна на енергийната си стратегия.

Ако кабинетът оцелее, от БСП ще започнат събирането на подписи за нов вот на недоверие този път за провала в националната сигурност и отбрана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase