Снимка: БГНЕС

Близо 6 часа продължиха дебатите по първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков", който опозицията мотивира с провал на правителството в сектор "Енергетика".

Още по темата
Гласуването ще бъде утре в 15 ч.

"Опозицията днес поиска вот на недоверие заради провал в енергетиката, но единственият провал, който видяхме днес, е в отпитите на опозицията да излъже българският народ, че е идва някакъв енергиен апокалипсис. Ще разочаровам опозицията, апокалипсис няма и няма и да има", отсече след дебатите премиерът Николай Денков.

"Защо се провали опозицията? Защото всички изложени аргументи нямат нищо общо с истината. Правителството и Брюксел не затварят въглищни централи, те са под натиск от пазара на енергия, защото навлизат нови технологии, които произвеждат по- евтин ток", каза премиерът.

Той увери, че въглищните мощности ще бъдат подкрепени от държавата за десетилетия напред.

В същото време вече се работи активно и по внедряването на нови енергийни мощности. Като пример Денков посочи договора за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй", както и нов ПАВЕЦ, който надвишава капацитета на ПАВЕЦ "Чирен".

"Работи се и за разширяване на капацитета на газовото хранилище "Чирен". Предвижда се ръст на инсталираните мощности два пъти и половина и няма никаква опасност да затворим мощности, които са нужни за нормалното функциониране на енергийната система, обратно - имаме шанс да останем износител на ток само ако променим технологичните си мощности, защото това е единственият начин да осигурим по-евтин ток , ако не го направим тогава ще има внос на ток“, обясни Денков.

По думите му териториалните планове не затварят централите, а помагат на регионите да извършат прехода.

"Ние, нашето правителство работим, за да подпомогнем хората и бизнеса и ще работим въпреки лъжите, които използва опозицията, за да заблуждава хората и хората ще ни разберат и ще ни повярват", отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase