Съвсем очаквано кабинетът оцеля при вота на недоверие. Какви са оценките?

"Това е нещо, което се очакваше, нещо, което е напълно естествено. Големият въпрос е какъв ще бъде ефектът. Очевадно всяка една партия се опитва да потърси публичен ефект, който да е максимално удобен за предстоящите местни избори - когато има слаба опозиция, която няма стратегическа политика, а се движи по едни обществени настроения. Този вот на недоверие беше обявен, защото имаше протести", каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите ѝ опозицията се е "качила" при протестите, за да претендира за по-голямо влияние, отколкото има.

"Една отговорна опозиция не би трябвало по този начин да спекулира с болезнени решения, които обаче са верни и необходими. А смяната на министри е напълно естествен ход във всяко едно правителство и всяка една коалиция. Това, че ще сменят поне 7 министри, не означава, че радикално ще се промени балансът. Смяната на министри няма да дестабилизира, а ще стабилизира коалицията", допълни тя.

Според PR експерта и писател Нидал Алгафари некоалицията ще си изкарат мандата, но: "Ще се въртят, но те ще останат, защото не много им се иска, а защото им се налага да останат".

Очакванията му са, че едва ли ще се стигне до смяна на министри.

"Те могат да говорят всичко, защото са в предизборна кампания. Не виждам причина да сменят когото и да било. Лидерът на най-голямата политическа формация - ГЕРБ/СДС - той лично посочи финансовия министър. Те ще го оставят да си сърба попарата докрай. Той няма да бъде пипнат. Ако има смяна - тя ще е между един или двама министри, която ще е между другото", категоричен е той.

Проф. Коларова пък смята, че е изключително важно и какви ще бъдат резултатите от изборите.

Попитан дали има риск в София, Пловдив и Варна ГЕРБ да загуби, Алгафари отговори: "Винаги има риск, защото винаги печели един. Много е важно, когато човек погледне картата, да види дали има много голям срив на "Продължаваме промяната". Например, с тези големи приказки те да спечелят само един голям град или една голяма област. Ако ГЕРБ спечели всичко, без тези, които са на ДПС, тогава може и да има желание за разместване, защото ще се усетят, че са силни."

PR експертът добави в ефира на Bulgaria ON AIR, че местната власт става много важна: "Там има много пари, които могат да помогнат на политическите формации да си правят политика."

Алгафари подчерта, че битката в София е на много ниско ниво.

"Двамата фаворити се хвърлят в битката, гледах ги на дебата им, не се представиха добре. Преди много години имаше дебат между Бойко Борисов и Сергей Станишев, г-н Станишев говореше много увлекателно, много точно, г-н Борисов се усмихваше и пускаше по някоя шега. 90% очакваха, че ще спечели Станишев, но стана точно обратното. Така че тези, които подготвят основните двама кандидати, трябва да разберат, че хората в София не ги интересуват дупките и улиците. Тях ги интересува дали ще им хареса или не им хареса", заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase