Снимка: БГНЕС

Първи вот на недоверие към кабинета „Денков“ влиза днес в пленарната зала. Депутатите се събират извънредно, за да обсъдят искането на опозицията.

Миналата седмица „Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и независимият народен представител Радостин Василев внесоха искането в парламента. Мотивът е „политиката на правителството в сектор „Енергетика“.

Призивът за оставка дойде на фона на напрежението в сектора заради изпратените до Брюксел териториални планове за въглищните райони и последвалите протести на енергетици и миньори.

Така предизборната ваканция на парламента беше прекъсната. Първата задача на народните представители е да обсъдят мотивите за вота, а най-рано 24 часа след края на дебатите ще бъде и самото гласуване, предава бТВ.

За да бъде успешен вотът на недоверие, той трябва да събере минимум 121 гласа „за“. Формациите, които искат смяна на властта, разполагат с общо 72 гласа.

Партньорите в управлението – ГЕРБ-СДС и ДПС вече заявиха, че няма да подкрепят искането. Което предполага и че кабинетът „Денков“ ще издържи теста.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase