Снимка: БГНЕС

Парламентът прие проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено на 3 октомври. Вносители на решението са съпредседателят на ПП Кирил Петков, Атанас Атанас от ДП и Делян Пеевски от ДПС.

По време на дебата решението беше силно критикувано от БСП, ИТН и „Възраждане“.

Още по темата
В документа е записано, че се одобрява продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 г.

В решението е записано, че Министерският съвет трябва да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор Енергетика относно недопускане в дългосрочен план прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. Министерски съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако същите работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Решението предвижда изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът е до 30 ноември 2023 г.

Предвижда се категорично отпадане от териториалните планове (ТП) на предприятие за конверсия на въглищните региони в срок до 31 октомври 2023 г. В решението е записано и проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток 2" ЕАД, като срокът за това е до 31 март 2024 г.

Министърът на енергетиката Румен Радев призна по време на дебата, че постигнато споразумение е трудно, но изпълнимо.

Искра Михайлова от „Възраждане“ коментира, че това споразумение не е подписано от най-засегнатите в сектора – миньорите.„Това което се налага да прави НС сега, ние определяме като срамно. От 2019 г. От „Възраждане“ алармираме за проблема“, допълни тя.

По думите й в комплекса „Марица-изток“ има политически назначения, но този комплекс е необходим на държавата.

Драгомир Стойнев от БСП посочи, че текстът, който е записан в споразумението е “скандален”. Той разкритикува всички седем точки, около които са се обединили енергетиците и управляващите. “Това, което е постигнато в момента, няма никаква категоричност за запазване на работата на българските миньори. Всичко е на парче само да се смекчи напрежението”, смята той.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира, че става въпрос за пълен хаос, подчинен само на едно - „да си разпределят правилно парите от плана на техните подходящи фирми“.

Тя определи споразумението като смъртната присъда на българската енергетика и абсолютен прах в очите на хората и лицемерие. "Видимо се карат помежду си, видимо решението не е подписано от ГЕРБ, има напрежение, но то не е за това как да се подобри състоянието на енергетиката, на хората, а как да си разпределят фирмите. ПП-ДБ бяха предложили оня списък с техни фирми, техните партньори скочиха къде са нашите обръчи от фирми – това е причината да се карат. В момента, в който си наместят интересите, ще се укротят“, посочи Нинова.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че енергетиците на срещата вчера са видели, че истинският управляващ е Делян Пеевски.

“Самото Споразумение показва едно - миньорите и енергетиците бяха излъгани. Нито една от шестте точки, с които дойдоха ги няма в Споразумението. Хората трябва са знаят, че 1,7 млрд. евро ще отидат във фирми на ГЕРБ, ПП и ДПС”, посочи Йорданов.

Според него всъщност няма коалиция, има еднолично управление на Делян Пеевски.
„Всички останали са придатъци, а най-жалкият придатък е тоя, дето преди малко избяга от залата, мъжката секретарка на Делян Пеевски, Николай Денков, дето му викат академик. Той е академик по секретарство“, каза Йорданов.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ обвини опозицията, че се опитва да внесе разделение в сектора.
"Което е най-малко нужно в този момент, в който ние се опитваме да запазим дейността на комплекса и да възстановим други сектори в региона. Пореден опит за подвеждане и отлагане на проблема. Това безидейно дърдорене и демонстрациите за пореден път задълбочават проблема", коментира той.

Според Настимир Ананиев от ПП-ДБ критиките се използват с политическа цел.

"Цялото това шоу, което гледаме тука, то е свързано с настоящата предизборна кампания. Всъщност и от ИТН, и от "Възраждане", и от БСП се опитват да си правят кампанията на гърба на тази трибуна, на гърба на страхове на хората. Даже се виждат и провокаторите, които са организирани на срещи, на протести, всичко останало, пак се вижда", каза той.

Вижте още във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase