"Произведеният ток от въглищните централи е по-скъп от този от вятър или слънце заради придобиването, транспорта и още други. Така ние, потребителите, плащаме за това, че токът е по-скъп. А за да не плащаме по-скъп ток, трябва държавата през бюджета трябва да субсидира производителите на въглищните централи". Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му "ТЕЦ Марица изток 2" от 2020 година е получил 597 млн. лв. от БЕХ, който се равнява на "скрита държавна помощ".

"Пътят на ВЕИ ще бъде нагоре. Заявените мощности, които искат да бъдат включени в следващите 10 години на ВЕИ производството, се равнява на 3 пъти, което може да произведе един от нашите АЕЦ. Тук говорим за едно потребление, което ще намалява, защото е скъпо, излизат много по-евтини производства на електроенергия. Проблемът е при тези хора, които са си отдали живота на това, на тях не им се дава ясно обяснение", коментира бившият зам.-външен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него през годините на бранша не е дадена конкурентна възможност през годините.

"Не се даде възможност на хората да се преквалифицират, те са вкопчили в едни изкуствено завишени заплати. Тези заплати ги плащаме ние, защото те минават през субсидиране. Предприятието е на загуба. Няма как то да излезе на печалба. Но хората очакват резултати и споразумение, което да се спазва", категоричен е Милен Керемедчиев.

Той смята, че може и да не наложи да си внасяме ток, а да се справим сами.

Керемедчиев призна, че влизането от всички пунктове в Шенген не звучи реалистично да се случи до края на годината: "Не само че Шенгенското пространство в момента не работи и скептицизмът към неговата работа е много висок, но в момента има граници между Италия и Австрия, между Унгария и Австрия. Ние в момента виждаме едно огромно увеличение на мигрантските потоци. Трябва да се върнем на старото предложение - да влезем на два етапа. Първият етап да е с летища и пристанища, а за другата година да оставим сухопътните ни граници. Имаше и други държави, които влязоха на два етапа."

Вижте видео с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase