Снимка: БГНЕС

Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия, предложи се и индустриална стратегия. Ултиматуми от магистралите с нищо не помагат. Разумът изисква да бъдат освободени критичните точки и да започнем разговори по същество.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков след среща с работодателските организации.

Имахме ползотворна среща с национално представените работодателски организации, съобщи в началото Денков, като отбеляза, че основната критика от страна на бизнеса е, че комуникацията не е добра.

"С днешната среща успяхме да се фокусираме върху това, което предстои. Има пълно съгласие за нуждата от изготвяне на енергийна стратегия, колегите предложиха да има и индустриална стратегия, за да се види как ще се развият и индустриалните производства", каза още Денков.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов коментира, че заключенията от споразумението в голяма част са приемливи.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, отбеляза, че социалният диалог трябва да се укрепи и развие. "Индустриалните отношения в Европа имат добър модел, който трябва да се следи. Трябва тристранният диалог да се укрепи и развие", отбеляза той.

Велев съобщи, че се рестартира процеса за набиране на инвестиционни намерения. „До 6 ноември следва нов период, в който предприятията от страната, а защо не и от чужбина, могат да заявят инвестиционен интерес“, каза Велев и апелираме към активност предприятията в страната.

Относно работната ръка, на срещата в МС страните са се съгласили, че България има "средносрочно и дългосрочно огромен недостиг на човешки ресурси". "Затова е добре, човешките ресурси да бъдат интегрирани в съществуващи и нови предприятия, които ще бъдат изградени“, каза още Васил Велев, визирайки въглищните региони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase