Снимка: БГНЕС
fallback

„Премиерът акад. Николай Денков сменя мястото на срещата с протестиращите енергетици и миньори. Това става, след като те не потвърдиха присъствието си на разговорите в Раднево, на които министър-председателят ги покани по-рано днес, и пожелаха да представят исканията си във връзка с териториалните планове в парламента“, се казва в съобщение на пресслужбата на Министерски съвет.

Oще по темата

„Разговорите ще се проведат утре, вторник, 3 октомври т.г., в 11 ч., зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството“, пише още в съобщението.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС приемат отправената снощи в национален ефир покана за среща и разговор с представителите на протестиращите миньори. Заедно с премиера Николай Денков, министъра на енергетиката, министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на икономиката и индустрията в разговорите ще се включат народните представители Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Васил Стефанов, Радослав Рибарски, Венко Сабрутев, Стою Стоев и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, Делян Пеевски и Хамид Хамид от ДПС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Разговорите ще се проведат във вторник от 11 ч. в зала 134 в сградата на Народното събрание. В тях ще се включат също министрите на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката и индустрията. Ще участват и лидерите и народни представители от политическите партии, които подкрепят правителството. Синдикатите и протестиращите също са потвърдили присъствието си, предаде Нова тв.

Премиерът направи два пъти опит за диалог с протестиращите, припомнят от "24 часа".

В неделя той ги покани в Министерски съвет, но те не се отзоваха. В понеделник енергетиците и миньорите категорично отказаха покана за разговори с Денков в София и казаха, че искат той да отиде на място.

По-късно през деня той отправи нова покана за среща, този път в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево от 11 ч. във вторник. От синдикат "Подкрепа" заявиха, че блокадите продължават и вероятно няма да се срещнат с премиера в Раднево.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписани в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Блокирана е АМ "Струма" край Дупница, където протестиращите се заканиха да държат блокадата цяла нощ. Продължава да е затворена и АМ "Тракия" в двете посоки край Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

Толев

преди 6 месеца

До АнонименНапълно съм съгласен. Дано повече хора разберат какви продажници ни управляват.

150

Мира

преди 6 месеца

По-жалко правителство не сме имали никога... Предатели и измамници...

149

Анонимен

преди 6 месеца

Срещнаха се и цялото правителство бяха като ***

fallback