Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Входираме днес законите за реформи в службите за сигурност. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Колегите от ГЕРБ показват непълна готовност да подкрепят законите", добави Петков и изрази надежда ГЕРБ да подкрепят проектите.

"В четвъртък и петък миналата седмица прекарах в Австрия на срещи с много от политическите партии в австрийския парламент, както и с външния министър на Австрия. Темата беше Шенген и сигурността в шенгенското пространство. Това, което те заявиха ясно, че най-големят въпрос във връзка с тяхното вето е сигурността на миграционните потоци, сигурността на границата и информационна сигурност“, заяви Петков, цитиран от БГНЕС.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов коментира отказването им две от службите да се слеят.

Още по темата
"На този етап това е частен случай. Не се отказваме от този приоритет, работим да убедим останалите политически сили, защото това е важна стъпка за съставяне на единен орган", уточни Атанасов.

Той посочи, че по отношение на назначенията в службите трябва да се спазва политически неутралитет.

"Недопустимо е председатели на специални служби да изразяват политически позиции. Всички ние сме за това политически лидери да не се занимават с прякото управление на службите за сигурност. МС е този, който трябва директно трябва да управлява системата за сигурност и да изисква периодично обратен доклад. В това отношение смятам, че има дефицит, който трябва да бъде компенсиран през Съвета за сигурността към МС", подчерта Атанасов.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че има диалог с ПП-ДБ, но има разминаване в позициите относно целите и задачите.

По думите на Борисов ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите, а нищо в действията им в последно време не прави впечатление, че има необходимост да бъдат сменени незабавно.
Лидерът на ГЕРБ допълни, че е против депутат от една партия да става шеф на специална служба.

"Ако ДАНС с шеф - депутат от ПП тръгне да разследва която и да е партия, който и да е друг депутат или каквото и да било, веднага ще се каже - политическа поръчка. То не е и в тяхна полза. Когато имаме служби, които не ме слушат мен, не слушат Кирил Петков, не слушат дори Радев, това е най-доброто антикорупционно действие. Моят съвет към тях е, докато не се договори всичко, да не ни провокират с внасяне на законите. Ако ги внесат, ние няма да ги подкрепим. Която друга партия иска - да ги подкрепи", каза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase