Снимка: БГНЕС

Депутатите спешно обсъдиха предложението за създаване на нова постоянна парламентарна комисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

То дойде от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Атанас Атанасов от ДБ и Делян Пеевски от ДПС. Досега това беше подкомисия към Комисията по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и Еврозоната, но след като мнозинството в НС одобри предложението вече ще е постоянна комисия.

До създаването на новата комисия се стигна, след като от ГЕРБ обвиниха, че има нередности при проектите на правителството за териториални планове за справедлив преход на въглищните региони. Заради това те настояха да има по-строг контрол върху критериите, по които ще се осъществява финансирането.

Така че сега вече комисията ще осъществява допълнителен надзор над проектите.

Стою Стоев от ПП обяви, че депутатите от политическата сила подкрепят създаването на комисията, за да се избегнат всякакви спекулации.

"Но в момента има постоянна комисия, която се оглавява от ГЕРБ, така че сега само административно натоварваме парламента с още една комисия", упрекна обаче той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че вече е очевидно извиването на ръце в „тройната коалиция ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и явно се извиват ръцете на ПП“.

"Това ще е 26-ата комисия в НС и стават прекалено много. Ще стигнем до момент, в който ще имаме по една комисия за всеки депутат, ако продължаваме така", предупреди той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък за пореден път призова за оставката на правителството по време на дебата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase