Снимка: БГНЕС

Напрежението по пътищата расте, има блокирани магистрали, огромно количество жандармерия се струпва в Старозагорския регион, а по непотвърдена информация е използван сълзотворен газ срещу протестиращите на магистрала „Тракия“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"В същото време Денков казва, че ще изпрати Плана за възстановяване и устойчивост, така както е. Никой не проговаря с протестиращите миньори, които защитават работните си места, себе си и децата си", скочи тя.

Нинова съобщи, че от БСП, ИТН и "Възраждане" са внесли днес проект на решение на НС, с което да се задължи МС до 15 октомври да приключи преговорите с ЕК в изпълнение на решението на този парламент, с които е възложено на правителството да промени Плана за възстановяване и устойчивост.

Предложението на трите партии предвижда още в срок до 20 октомври МС да представи пред НС доклад какво е постигнато при преговорите, както и да поиска от ЕК едномесечна отсрочка за териториалните планове за въглищните централи.
 
Проекта на решение предвижда още до 20 октомври да се подпише споразумение със синдикатите за плановете за справедлив преход.

Нинова отсече, че този проект на решение трябва да бъде гласуван още днес и призова председателстващия заседанието Никола Минчев да го включи в дневния ред.

Той обаче коментира, че не може да го направи, защото не е председател на НС, а заместник и е нужно петима членове на председателския съвет, които да поискат точката да влезе в дневния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase