Снимка: БГНЕС

Близо 9% от родителите ваксинират детето си, за да го запишат в училище, а 8% от тях изобщо не го имунизират, защото се притесняват да не получи странични ефекти. Това показват данни на проучване на УНИЦЕФ по поръчка на здравното министерство за нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към прилагането на ваксини за деца.

"От едно изследване стана ясно, че има 5 групи в обществото. Варират по възраст, социално демографски критерии", обясни заместник здравният министър доц. Михаил Околийски. По думите му около 25% са привърженици на ваксините, има група, съставена от притеснени хора относно вредите от имунизациите, група на скептиците, както и група на отричащите или наречените антиваксъри.

"Антиваксърите са между 12-15%, това са хората, които убедено говорят срещу ваксините, не вярват в тях. Сравнително млади са – между 18-49 години, имат високо образование и предимно са жени, а мъжете имат ниска здравна грамотност. Не приемат рутинната ваксинация, имат ниско доверие към здравните работници, институциите и медиите. Четат жълти издания, в които пише, че COVID е илюзия", обясни Околийски. Според него 24% от обществото са притеснените хора, това е средна класа, живеят в градски райони, имат задоволителна здравна грамотност. Приемат рутинната имунизация, но имат нужда от повече целенасочени послания, имат нужда от повече информация. 20% са скептици, но биха били повлияни от кампании, уточни зам-министърът.

"За 15% антиваксърите вдигат шум като за 115%. Подобна картина съм виждал в Румъния, Сърбия, Македония", коментира и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му само в Молдова и в България се увеличават жените, умиращи от рак на маточната шийка. По 400 жени умират на година, каза още Кунчев.

61% от родителите са в подкрепа на имунизациите, стана ясно от проучването. 54,2% вярват, че ваксините предотвратяват заразни болести, а 9,7% смятат, че ползите от ваксините са повече от вредите. 8,7% ваксинират детето си, защото иначе няма да може да го запишат в училище и градина, обясниха Георги Георгиев от УНИЦЕФ и д-р Кремена Пармакова от Министерството на здравеопазването.

Най-честата причина за отказ е възможността от странични ефекти. Най-разпространените притеснения на родителите са свързани с качеството на ваксините. Половината от родителите споделят с лекарите, че се притесняват от възможни странични ефекти, а за 40% притеснение е дали детето ще вдигне температура. 30% мислят, че може да се отключат различни заболявания – например от аутистичния спектър.

99,5% от лекарите съветват родителите да ваксинират децата си. 92% от тях отхвърлят твърдението, че ваксините имат тежки ефекти. 78% посочват, че нямат в практиката си деца, които не са ваксинирани. Половината от лекарите признават, че имат затруднения при комуникацията с родителите, като една от основните причини е неинформираността на майката или бащата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase