Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Те предвиждат отказ от правото на България да внася руски суров петрол до декември 2024 г. и смяна на органа, който ще избира при необходимост особен управител на "Лукойл Нефтохим".

Приетите текстове предвиждат в 30-дневен срок от влизането в сила на промените в закона да се задейства европейската забрана за внос на руски петрол.

В случай обаче, че Съветът по сигурността към Министерски съвет счита тези 30 дни не са достатъчни, може да се предложи нов срок на Народното събрание, решиха още депутатите.

Според приетите текстове министърът на икономиката може да назначава в рафинерия „Лукойл“ особен управител от името на държавата. Това отново ще става при установяване на обстоятелства, които застрашават националната сигурност, обществения ред, доставката на критични ресурси, нарушаване на конкуренцията в случай на монополно или господстващо положение, но вече процедурата ще се инициира от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Когато това става с аргумент национална сигурност за предложението за особен управител ще се уведомява и президентът.

При нужда от особен управител, Министерски съвет ще инициира пред парламента избор на такъв, като кандидатът или кандидатите ще представят пред икономическата комисия в Народното събрание своя план за действие в рафинерията. След това пък трябва да се отчита пред нея ежемесечно.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase