Снимка: архив, БГНЕС

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, съобщи руското посолство у нас във фейсбук.

„На 21 септември т.г българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", посочва руското посолство.

Още по темата
„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг“, коментира посолството.

„Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква“, отбелязва дипломатическата мисия.

„Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна“, заявява посолството на Русия у нас.

Припомняме, че на 15 септември Северна Македония обяви предстоятеля на руската църква в София за персона нон грата заради шпионска дейност. Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов коментира, че въпросният свещеник се опитвал да внесе разкол в македонската църква.

Атанасов се възмути, че българските разузнавателни служби не са уведомили до момента, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска дейност. Докато "малка Македония е установила това. Това е показателно за ниската ефективност на разузнавателните служби в България", заяви Атанасов.

Той не посочи името на въпросния свещеник, но от 2018 г. предстоятел на руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София е архимандрит Васиан. Атанасов се възмути, че свещеникът продължава да е в София.

Всичко за случая вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase