Снимка: БГНЕС

Председателката на БСП Корнелия Нинова се закани, че никой от депутатите й няма да подкрепи текстовете за промяна на конституцията, които предвиждат промяна на националния празник, както и хора с двойно гражданство да заемат политически постове.

"Получихме и идея в конституцията да бъде записано членството ни в ЕС и НАТО и да няма референдуми по този въпрос. Това е абсурдно. През конституцията да забраниш на народа да се произнася е неприемливо", каза тя.

"Нашите гласове за необходими за бързата процедура, но не даваме и един глас за тези промени", отсече тя преди началото на парламентарното заседание.

На въпрос за промените в службите и възможността това да спре разделението на властите, тя обяви, че "и двете страни - президентство и правителство нарушават принципа за "власт власт възпира". Според нея с назначаването на служебния кабинет Румен Радев сам е предложил и назначил шефове на служби, което нарушава принципа на правовата държава. Управляващите пък искали да изземат функциите на президента.

"Нито едното, нито другото е добро. Просто в момента си мерят силите кой да овладее службите и кой да ги ползва за политически или други цели. Абсурдно е, че и двете страни се замерят с "посолството". Демонстрират отказ от национален суверенитет", коментира Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase