Снимка: БГНЕС

Далеч ли сме от светлия пример на 6 септември, 1885 година? Даваме ли си сметка, че в единството е силата ни?

"Честит празник на всички, които го чувстват като празник. Тази трагедия помрачава празника. Мисля си каква е символиката от две поредни бедствия. Зависи от тълкуването на човека. Ако ние сме вярващи хора, трябва да се съобразяваме с този християнски морал, но ние се мразим, избиваме се, ругаем се, отричаме се. Дали Съединението е равнозначно на обединението? За мен не е. Съединението е механично действие, а обединението е едно друго стъпало, на духовно ниво", каза легендарният треньор по художествена гимнастика Нешка Робева в студиото на "Денят ON AIR".

"Ако искаме да сме народ, всеки трябва да си даде сметка, че трябва да намерим това, което  ни обединява. Медиите ни разединяват. Всеки ден попадам на нещо, което ме преобръща. Народът няма как да се самоорганизира, трябва да има глава, която да го води", допълни тя.

Според нея това правителство е дошло с грозна лъжа и става въпрос за лични интереси. Гостът коментира, че всеки, който се интересува от ситуацията в България, може да прецени "кого са хванали за шията и той няма на къде да мърда".

"Има един водач на партия, който много е загазил, но той не се появи в списъка "Магнитски". Всеки ден получаваме сигнали, че се доближаваме до войната. Нали това беше отбранителен съюз? Кого отбраняваш? Къде се буташ, където не ти е работа? Остави тези два народа, досега да са се разбрали и нямаше да има такива жертви. Но не е това въпросът. Тук е въпросът кой ще води света и кой ще разполага с народите. Същото положението е и в правителството", заяви Нешка Робева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че гневът на народа в един момент ще изригне и ще помете всичко. Според нея правителството е било морално задължено да приеме референдума.

"Аз съм против войната, против министъра на отбраната съм. От какво ни отбранява, като ни вкарва във войната? Аз съм против всичко това и не съм руски агент", каза Робева в края на разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase