Снимка: Bulgaria ON AIR

Депутатите се събраха тази сутрин на първо заседание след лятната ваканция.

"Почти нищо положително не очаквам за гражданите. Този нов сезон няма да ни изненада от гледна точка на качество на законите. Единственото различно са местните избори и позиционирането в зависимост дали досега са се разбрали или ще влязат в битка. Ако не са се разбрали и има битка на определени места, това ще заложи конфликт в парламентарната работа", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Според нея е много сериозно увеличението на хората, които са се отказали да гласуват, което предполага много тежка битка на местните избори. Политическите лидери говорят на своите твърди електорати, а в ГЕРБ има голямо напрежение заради влизането в коалиция с ПП-ДБ, смята проф. Христова.

"Естествено е, че лидерът и говорителите трябва да подпомогнат излизането на това напрежение. Бойко Борисов говори на своите хора, които трябва да успокои и мобилизира за местния вот. Сега се намираме в контекст, в който перилният препарат или качеството му не стига. Нещата са толкова над мярата замърсени, че този ефект няма да постигне своята цел. По-вероятно е да имаме намаляване на подкрепата и двете формации ще бъдат негативно изненадани", обясни политическият психолог.

Политологът доц. Татяна Буруджиева е на мнение, че всеки е в собствената си конструкция, а местните избори ще са ключово определящи за тона и за дебата.

"Поне до Нова година няма особена логика от разпад в коалицията. Този парламент, колкото и да не харесваме качеството му, ще издържи повече, отколкото са надеждите на някои хора. След местните избори идват европейските избори. Разочарованието на хората е решаващ фактор на местните избори", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ абсолютната некомпетентност на политиците как говорят дори, ще поражда много сериозни напрежения. Хората затъват все повече в техните проблеми, а политиците все по-малко се занимават в техните проблеми, отбеляза доц. Буруджиева.

Тя не очаква да има сериозно разместване при подкрепата на партиите за местните избори. Изключение е местната власт в София. Доц. Буруджиева вижда безсилие и липса на потенциал в ПП, тъй като част от депутатите им са кандидати за кметове.

"В момента реденето на листите започва да се очертава като препъникамък. От хората в тези листи в голяма степен зависи представянето и самото действие на партиите в парламента. Всяка партия правилно търси силата в местната власт. Най-големите пари не са там, но това е най-близо до хората", каза още доц. Буруджиева.

Според нея ГЕРБ точно в този момент няма да подкрепят ограничаване на правомощията на президента, тъй като Борисов е от лидерите с доста добра интуиция и чувство за ситуацията в момента.

Проф. Антоанета Христова добави, че президентът Румен Радев е единствената опозиция на управляващите, заедно с партия "Възраждане".

"Всичко изглежда като разместване на куклички. Няма никаква аргументация кой и защо си отива. Аргументацията изглежда фалшива, а най-важното е, че хората не се интересуват от нея. Проблемът не е в приоритетите на партиите, а в това как те ще опитат да ги реализират. Прозира изкривяване и тенденциозно обслужване на собствените интереси, а не на тези на държавата", настоя политическият психолог.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase