Има ли работещи решения за бъдещето на "Мариците"?

"Много скоро протестите няма да само местни, тъй като това, което ни се предлага с териториалните планове, е същото, което досега, но с разликата, че е променен текстът - вместо 15 000 души, се казва, че от 2025 година трябва да се работи на 8 тераватчаса, което абсолютно същото. Заради това не ги приемаме тези териториални текстове, няма как да се съгласим с подобна теза. Управляващите, които и да са те, идват да ни обясняват какво се решили други хора за Брюксел", каза председателят на Федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа" - Владимир Топалов, в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това подсказва, че не управляващите, а някой друг взема тези решения.

"Този някой друг явно преговаря с Брюксел и на управляващите задачата им е да ни обяснят как това ще се случи. Вече се е оформила едни хора, които са експерти, Брюксел си ги познава, те преговарят с тях и оставам с впечатлението, че политиците са тези, които само изпълняват решенията. И се опитват да ни обяснят как това нещо трябва да се случи, как ние трябва да го приемем, защото било за добро", допълни Топалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той даде пример с Германия и заяви: "Ако там същият брой хора бъде ликвидиран, се предвижда сума в размер на 80 млрд. евро. А в нашия случай - не повече от 3 млрд."

"Парите от Брюксел не са достатъчни, за да направим каквото и да било. Алтернативата е, че ще правим водородна долина, но такова чудо още не познаваме. Но за да я има алтернативата, трябва да я има реален инвеститор. Проблемът е, че никой не казва: "Дайте да работим", а всеки казва: "Нека затворим "Марица-изток", а след това ще направим това, което се изисква", възмути се председателят на Федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа".

"Нямаме категоричен отговор какво ще се случи, миналата седмица имахме среща. Колкото повече се срещаме, толкова повече се убеждаваме, че правителството няма решение, няма работещ модел. Чисто политически се опитват да ни обяснят нещо, което и те не знаят какво е, но видите ли светът трябва да се спасява, човечеството вреди, как много хора умират вследствие на емисиите", добави Владимир Топалов.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase