Оставката на главния секретар на МВР няма да тушира напрежението, изрази мнение юристът и бивш министър на отбраната Николай Свинаров.

"Още повече, че сме изправени пред грешки на законодателството, които много трудно може да бъдат избегнати. Президентът с указ назначава главния секретар на МВР, но не носи никаква отговорността за дейността му. Отговорността е на министъра на вътрешните работи. Управлението е екипна работа", посочи той в предаването "Денят ON AIR".

Още по темата
Според Свинаров проблемът е, че има същностни различия във вижданията на правителството и тези на президента по отношение на цялостната политика.

"В МВР когато и да махнеш, няма да сбъркаш. Колкото по-рано го махнеш, толкова по-добре. Нямаме кадри, няма и да имаме, защото не подготвяме кадри. В България във всички области кадри не се подготвят. Както не се подготвят политици", изтъкна Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

Юристът сподели, че предпочита сглобката да издържи, защото останалото ще означава мнозинство без ПП и ДБ, което нямало да е полезно за България.

"Не съм съгласен с това правителството да става жертва на лични интереси. България има два изключително тежки казуса: Цветан Василев и Васил Божков. И в двата случая пряко и косвено е посегнато на сериозни материални национални интереси и историческо богатство", подчерта Свинаров.

По думите му има по-скоро странично значение как Божков се е върнал в България.

Свинаров е категоричен, че трябва реформа в службите, но не само да си говорим за руски и американски агенти.

"Трябва да говорим за разработки, които сочат изясняване на обективна истина. Някой да е чул какво става с онези 70 руски дипломати, които бяха изгонени от България? Да има разработки и осъдени лица? Службите се оправдават с политически чадъри. Във всички държави има постоянна борба между политици и служби. Има как тази връзка да се разбие", смята бившият министър на отбраната.

Свинаров е на мнение, че България не е демонстрирала ясно желанието си за влизане в Шенген и приемане на еврото, а управляващите имат тежка вина за липсата на разяснителни кампании.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase