Снимка: БГНЕС

Министър Тагарев е длъжен да обясни на българските граждани какво смята да направи. БСП се отнася с огромно уважение към Българската армия, заяви Кристиан Вигенин от БСП, предаде репортер на БГНЕС.

Вигенин подчерта, че гражданите в Ямбол в областта са притеснени относно планирането на увеличеното присъствие на НАТО там. Той добави, че не са ясни и какви са реалните заплахи в Черно море.

Като особено важен въпрос Вигенин открои и дали Тагарев планира даване на зенитните ракетни комплекси на Украйна.

Той отбеляза, че задава тези въпроси, тъй като заседанието на парламентарните комисии по външна политика и отбрана не е свикано още, а министърът на отбраната поиска дебатът да не бъде закрит, от БСП имат известно притеснение относно сигурността на България и Тагарев е длъжен да обясни на българските граждани какво смята да направи правителството и конкретно Министерството на отбраната.

"Опитът, който направи днес министърът, да внуши, че едва ли не БСП с действията и позициите си се обръща срещу Българската армия, са меко казано некоректни", категоричен е Вигенин и посочи, че не бива Тагарев да се идентифицира с Българската армия.

Той подчерта, че БСП са срещу министъра на отбраната, неговите действия и позиции.

Вигенин заяви, че и досега няма отговор на въпроса как увеличеното присъствие на сухопътни сили в България засилва сигурността на страната ни, имайки предвид, че нямаме сухопътна граница нито с Беларус, нито с Русия, за разлика от страните, в които това присъствие вече беше разширено.

Той отбеляза, че тази сутринт Тагарев каза, че възможностите на Русия в Черно море са намалели, не счита, че има пряка заплаха, а в същото време, обърна внимание Вигенин, се планира от страна на НАТО и наши съюзници разширено военноморско присъствие на НАТО в Черно море. "Защо това се налага, какви са причините и как това засилва нашата сигурност", попита той.

От БСП попитаха също и въз основа на какви критерии се взимат или биха били взети решенията за местоположението на тези нови съоръжения в Ямбол и областта.

"Имаме информация, че се увеличават рапортите за напускане на армията и искаме за знаем какво ще предприеме министърът, ако това е така, да не се случва и да бъде укрепена Българската армия", обяви Вигенин и каза, че от БСП искат да знаят какъв е анализът не Тагарев в това отношение.

От БСП поискаха отговор и на въпроса планира ли министърът на отбраната да извади резиденция "Лозенец" – София от Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно почивно дело", да бъде предадена на управление на Министерски съвет с перспектива да бъде приватизирана и там да бъде изграден жилищен комплекс. "Резиденция "Лозенец" не може да става жертва на временни правителства, на временни министри и едно от последните кътчета в този район на София да стане жертва на алчността на олигарсите", добави Вигенин.

Следващата седмица БСП ще обсъжда темата с искането на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов за отстраняването на главния секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase