Снимка: НС

Общо 112 партии са подали навреме отчетите си пред Сметната палата и от тях става ясно, че от декларираните разходи около 90% или 25.8 млн. лв. са направени от парламентарно представените партии. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда.

Най-голяма част от средствата на партиите през 2022 г. са отделени за административни разходи – това са 56% или 15.9 млн. лв. Следват такива за възнаграждения и осигуровки, представляващи 24% или 6.9 млн. лв. Въпреки големия им дял, едва 23 партии са декларирали, че заплащат труд на служители.

На трето място са „други, присъщи за дейността” разходи с 2.6 млн. лв. Или 9%, като обаче не е ясно за какво са направени те.

През 2022 г. общо 10 политически субекта са дарили малко над 1.5 млн. лв. Основната част от тях – 1.16 млн. лв., са на „Да, България“. Това е сериозен спад спрямо 2021 г., когато същата партия е направила дарения за 2.72 млн. лв. Тогава според одитния доклад на Сметната палата за 2021 г. става ясно, че това “… по същество представляват основно  предоставени средства от ПП ДДБ в размер на 2 703 698 лв. на КП „Демократична България – Обединение“ за финансиране на предизборни кампании за избори за НС, проведени през 2021 г., в които партията е участвала”.

Следващата партия, отделила значителни средства за дарения, е ГЕРБ със 191 хил. лв. Тази сума е сходна с дарените от нея пари през 2021 г., когато в одитния доклад на Сметната палата се посочва, че ГЕРБ са направили “парични и непарични дарения в общ размер на 183 012 лв. за подпомагане на: спортни клубове; центрове за възрастни хора; детски градини; народни читалища; хора в неравностойно положение; лечение и закупуване на медикаменти строително – ремонтни дейности; подпомагане организирането на регионални празници; църковни настоятелства и други”.

Едва 23 от всички 112 партии (едва 20%), представили своите отчети в срок, са декларирали разходи в категорията “Възнаграждения”. Общата сума на тези средства е 6.9 млн. лв., като почти всички от тях (91%) са направени от формациите в настоящия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase