Без резултат приключи първото заседание на парламента на Република Северна Македония, на което беше обсъдено вписването на българите в Конституцията на страната. Какъв ще е резултатът в крайна сметка?

"Това е лятото на истината за РСМ. Тя е в процес, в който ще трябва да вземе решение дали наистина е подготвена да стане независима държавата или ще продължи да бъде оръдие на чужди геополитически проекти, които в този период са изключително агресивни. Имаме сериозна дестабилизация в Босна, напрежение в Косово и Черна гора. Ние само може да подпомагаме процеса, но решението е на Скопие", заяви председателят на Граждански демократичен съюз в РСМ Петър Колев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че България е направила всичко РСМ да стане независима държава и е върнала фокуса на ЕК към Западните Балкани по време на своето европредседателство. Колев отбеляза, че този спор вече не е двустранен, а проблемите са между РСМ и ЕС.

Още по темата
"РСМ трябва да изпълни изискванията към ЕК и Съвета на ЕС. Без тази поправка на Конституцията, тя не може да започне преговори. Реториката на агресия не е македонски патент. Държавната омраза към България идва от Белград. Тези чужди геополитически интереси намират в РСМ лица, които да работят за тях. Не са само част от опозицията, а и лица като вътрешния министър на РСМ Оливер Спасовски. В Македония имаме държавна политика, която този човек провежда, тя ражда конфронтация с България. Тези хора търсят конфликт с България", настоя Колев.

"Промяната в Конституцията на РСМ ще се случи. Много скоро ще има и българи на властови позиции в Македония. Това е пътят на европейската интеграция на една страна. Дойде време здравите сили в тази държава да си свършат домашната задача", убеден е председателят на Граждански демократичен съюз.

Главният редактор на сайта tribuna.mk Атанас Величков посочи пред Bulgaria ON AIR, че в РСМ има много поляризирани мнения.

"От една страна са храбрите изявления на премиера Ковачевски, който твърди, че вече има 73-ма депутати, които ще дадат подкрепа за промяната. Повтаря своите предложения към ВМРО-ДПМНЕ. По начина, по който говори, в следващите дни ще опитат да стигнат до необходимия брой. На следващото заседание трябва да се гласуват самите изменения, но не е ясно кога ще бъде следващото заседание на парламента. В състояние на безтегловност сме - нито знаем какво е намислил Ковачевски, нито знаем какво ще измисли председателят на парламента", обясни той.

"Ако РСМ е решила насила да вкарва някакви промени, само за да изгуби България някакви позиции, трябва сериозно македонските българи и властите в София да се замислят как тази рамка ще бъде изпълнявана. Антибългарските и антиевропейски кръгове не са само в опозицията, която е абсолютно проруски ориентирана. Има ги и във властта", изтъкна Величков.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase