Снимка: архив, БГНЕС

"Северна Македония е наш съсед и стратегическият интерес на България трябва да бъде всички заедно на Балканите да бъдем част от НАТО и ЕС. Това е бъдещето". Това заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк преди конституционния дебат в парламента на РСМ.

"Няма да има промяна на позицията на ЕС - нито има желание, нито няколко месеца преди европейските избори ще се захване ЕК, Съветът и да се ангажират с промяна на правилата. Правилата са такива, те са съгласувани и всеки трябва да се съобразява с тях. Второ - няма да има по-добро предложение, защото това е най-доброто. Никой не извива ръцете на Скопие, никой не поставя допълнителни условия. Това не е никакъв български диктат, а това са европейските правила, по които трябва да върви Северна Македония", коментира той.

Още по темата
По думите му за всичко това се изисква политическо усилие и желание страната да върви в една или друга посока.

"Изборът е изключително на Северна Македония. Ако ВМРО - ДПМНЕ не иска да бъде на страната на европеизацията на РСМ, отговорността е на партията, но за съжаление, това ще спре за не много кратко време пътя на Северна Македония към ЕС", категоричен бе евродепутатът.

Според него е съвсем реално Албания да бъде отделена от Северна Македония.

Кючюк се съгласи с мнението на македонския премиер Ковачевски, че при неуспех причините могат да бъдат търсени само и единствено в Скопие.

"Трябва да има ясен политически знак, т.е. обединени усилия, от страна на всички. Дебатът може и трябва да бъде тежък, когато говорим за вътрешнополитически въпроси, но когато говорим за стълбовете на интеграцията, НАТО и ЕС, цивилизованият избор на страната - тук трябва да има едно единствено мнение - следването на стратегическите приоритети на страната. Такъв е и българският пример", каза евродепутатът.

Условията не са български, а европейски, подчерта Кючюк и добави, че с тези условия са се съгласили и България, и Северна Македония по време на френското председателство. "Имаме скрепени отношения под формата на гласувания в двете народни събрания", добави той.

Политиците не трябва да се месят в историята, категоричен е евродепутатът.

"Историята трябва да се остави в ръцете на историците, а политиците - да гледат в перспектива. Далеч по-различни неща имат да решават днешните политически елити на България и Северна Македония, когато говорим за перспектива. Включвам бизнес отношенията, култура, образование - всичко, което трябва да бъде направено, за да могат двете държави да бъдат по-близко като държави, имайки предвид общото си минало, за да търсят общо бъдеще в рамките на ЕС. От това имат интерес и двете страни".

Кючюк призна, че има напрежение между двете държави. Според него многото неща, които са направени, могат да бъдат заличени с едно вандалско поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase