Снимка: БГНЕС

В четвъртък вечер станахме свидетели на безпрецедентна провокация, като държа да отбележа, че това не е първата, а е може би четвърти или пети такъв случай. Първите бяха не в толкова голям мащаб и не толкова опасни. Група от около 30 млади мъже дойдоха и нападнаха хората, които са тук да пазят Паметника на съветската армия.

Това заяви кандидатът на „Възраждане“ за кмет на София Деян Николов.

„Тук има жени, майки, дори в момента има бебе с бебешка количка. Срещу тях очевидно са изпратени провокатори, говорим за хора, които са дошли тук подготвени, с ясната цел да направят тази провокация и да предизвикат реакция от наша страна“, каза Николов и допълни, че не слагат под общ знаменател всички фенове на ПФК „Левски“.

Според него те могат да бъдат наречени и организирана престъпна група, а хвърлянето на димки и факли към палатките може да бъде разглеждано и като опит за убийство. Той твърди и че политическо лице е отишло в районното управление, където са били задържани четирима от привържениците на „Левски“, и им е осигурило адвокатска защита, съобщи БГНЕС..

Димитър Георгиев обясни, че е сред пострадалите. „Бяхме тук 6 човека – две жени и четирима мъже, когато откъм горичката видях група, добре организирана, облечени в тъмни дрехи, с маски, някои носеха и качулки, прикрити лица, боксове, други твърди предмети, факли, димки, нападнаха Паметника на съветската армия и групата, които стояхме горе“, разказа той и добави, че е бил ударен с юмручен удар в лицето.

От "Възраждане" призоваха и за спокойно разрешаване на спора около Паметника на Съветската армия.  "Нека не допускаме насилието да бъде инструментът, с който този въпрос да бъде решен", апелираха от партията на брифинг  пред паметника.

Николов коментира пред журналисти, че трябва да има дебат относно демонтажа на паметника и това е начинът за решаването на въпроса, а не чрез изпращане на провокатори. Призоваваме за спокойно разрешаване на въпросния спор, той е силно обществено значим, отбеляза той.

"Това е паметник, който съхранява историческата памет на България. Този монумент не представлява политиката на Съветския съюз, не представлява сегашната геополитическа ситуация, не е символ на политиката на Русия, а символ на хора, които са дали живота си срещу една идеология – фашизмът" посочи Николов..

"Той съобщи, че вчера от "Възраждане" са поискали среща с вътрешния министър. Отидохме в МВР, бяхме приети, проведохме разговори, за да сведем до минимум опасността при евентуални бъдещи подобни ситуации. Имаме уверението както на министъра, така и на директора на СДВР, че полицейското присъствие в района на паметника ще бъде засилено, особено през тъмните часове на денонощието", коментира Николов.

Той заяви, че палатките пред монумента ще останат, тъй като това е израз на гражданска позиция. Без значение кой каква позиция защитава, имаме право на сигурност в София, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase