Снимка: БГНЕС

Този случай не е съвсем нов. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление, това доверие невинаги е налице. Това каза министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев в сутрешния блок на NOVA във връзка с арестуваните българи във Великобритания, подозирани в шпионаж. Тагарев уточни, че случаят е от февруари.

Той направи аналогия с арестите на подозирани за шпиониране в полза на Русия у нас. В България имаше много показен арест на ръководител на партия, малко след това се оказа в Кремъл и получи орден от Владимир Путин. Отново имаше много шум, но какво се случи? Виждаме какво прави Великобритания - арест и се насрочва съдебно дело. У нас какво се прави през последните години, попита риторично военния министър.

Според него в този случай прокуратурата не реагира.

"Това, което ме притеснява, е че те са имали ръководни функции в изборния процес, за двама от тримата. Нещо, което е било изцяло в нашите ръце", каза още проф. Тагарев. Според него е притеснително, че са изпълнявали държавни функции като членове на изборни комисии.

По отношение с инцидента с кораба в Черно море, той обясни, че предупредителен изстрел не означава, че е стреляно по кораба, както и че информацията не е потвърдена. Направена е проверка какво превозва и той е продължил курса си. Помолих за информация - за последните 48 часа има над 100 кораба, които се движат от юг на север, обясни министърът. Проблем в случая е, че Русия, без да има решения на международни органи, сама налага такива режими и достатъчно агресивно се опитва да наложи своята воля. Случаят не е в нашите води, но не можем да изключим този вариант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase