Снимка: БГНЕС

Вече официално (потвърдено и от САЩ) Нидерландия ще предостави изтребители F-16 на Украйна. Това са същите бойни самолети, които България щеше да получи ако бе предоставила свои стари МиГ-29 (нелетящи, неизползвани за air policing) на Украйна преди 10 месеца (когато украинците ги искаха). Това написа във Facebook депутатът от "Демократична България Ивайло Мирчев.

"Преди 10 месеца, позовавайки се на нидерландски източници обявих, че страната ни може да замени стари МиГ-29 срещу F-16. Служебното правителство ме опроверга, че няма опция да получим F-16 от Нидерландия, дори президентът Радев на едни от консултациите за съставяне на кабинет си бе разпечатал мои постове във фейсбук и възмутен ги размахваше, обяснявайки, че няма шанс за F-16 от Нидерландия. В офанзивата бяха включени и медии, а на водещ на сутрешен блок бяха подхвърлени неверни твърдения, които обслужваха версията на Радев.", пише още Мирчев.

С какво разполагаме? 18 МиГ-29, от които 12 са разкостени и никога няма да летят, 6, които са в края на ресурса си и при определени условия летят. Какво можехме да имаме? Можехме тези 12 да ги дадем на Украйна и да получим няколко F-16 с достатъчен ресурс. Украйна досега поне 3 пъти официално е искала нашите МиГ-29. Но вече не ги иска, тъй като пилотите им тренират на F-16 и скоро ще ги получат. Нашите немодернизирани от 80-те години МиГ-29 не са им нужни, допълва депутатът от "Демократична Бърлгария".

"Какво се оказа? България няма F-16, молим се на Полша за някой и друг двигател, унижаваме българските пилоти, като не им даваме възможност да летят на съвременни самолети и застрашаваме националната си сигурност.

Защо путинофилското поведение на Радев и правителството му бе опасно? Защото отслабва отбранителните способности на страната ни и възможността да се защитаваме от руския агресор. Спирането от страна на Радев на $200 млн. помощ от САЩ, на изтребителите от Украйна, както и на други възможности да получим западна техника не само обслужва интересите на Путин, но вреди на България.

В този кюп на политици, обслужващи руските интереси днес Радев не е сам. С него са ВъZраждане и БСП. И за финал да попитам - кой сега е национален предател? Кой предаде българските интереси, обслужвайки тези на путинова Русия? И кой ще понесе отговорността за пропуснатите възможности?", завърши постът си Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase