Снимка: Pixabay

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване проф. Костадин Ангелов сигнализира МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) с искане да извършат проверки във фирми, изнасяли лекарства. Това съобщи Ангелов в профила си в социална мрежа.

Той уточнява, че част от липсващите лекарства са животоспасяващи. В Комисията по здравеопазване е станало ясно, че липсите се дължат основно на паралелен износ от България, допълва той.

„Няма държава в света, която да не може да се справи с паралелния износ на медикаменти от собствената ѝ територия. Стига да го пожелае истински“, коментира още Костадин Ангелов. В сигнала до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и до председателя на ДАНС Пламен Тончев проф. Ангелов отправя молба да се проверят по дни, количества и фирми изнесените лекарства в периода 1 януари – 31 юли 2023 година.

В публикувания в профила му списък с лекарства, който е предоставен от Изпълнителната агенция по лекарства, са включени сигнали и данни за липсващи инсулини, нискомолекулни хепарини, човешки имуноглобулин против хепатит Б и др.

По време на последното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, което беше преди началото на ваканцията на народните представители, членовете на комисията задължиха министъра на здравеопазването всяка сряда от седмицата да предоставя данни в комисията за липсващи лекарства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase