В чия полза работи забраната за внос на украинско зърно?

"За да намерим пазари, трябва да продаваме като държава. Трябва да започнем да правим това, което прави Русия. Те имат едно държавно предприятие, което изкупува зърното, транспортира го и го продава накуп, като преговаря държава между държава. При нас всеки производител търгува и продава сам за себе си. За да намери г-н Кирил Вътев такива пазари, трябва да ангажира държавата да продава. Трябва да си направи добре подготовката и трябва да се създаде звено в министерството, което да се ангажира с изследване и подпомагане на пазарите. Лично съм му давал този съвет", каза бившият съветник на земеделския министър Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

Той коментира, че България произвежда най-много 10 млн. тон зърно в най-силната си година, а Украйна в най-слабата си - 100 млн. тона. Гостът изрази мнение, че от южните държави са изяли евтиното украинско зърно, което е било предназначено за Третия свят и го определи като лицемерие.

"Искрено се радвам, че мандатът на тази Европейска комисия свършва, защото тя се оказа импотентна. На думи сме заедно, но на практика всеки е за себе си. Това не помага на никого. Това помага само на Русия. Сега е моментът да сме единни и да не се разделяме", заяви Абровски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Бившия съветник на земеделския министър е категоричен, че не ни трябват пари, а пазарни взаимоотношения. Все пак той заяви, че това няма да стане, защото евтиното украинско зърно ще залее Европа.

"Не мисля, че ще има втора зърнена сделка. Народните представители сътвориха един правен абсурд. Взеха едно противоконституционно решение, с което задължиха министърът на земеделието да промени стратегическия план. Не така както трябва, а така както те смятат. Не може те да казват на министъра как да промени нещо, което е в неговата компетентност, защото, за да направиш този стратегически план казваш защо и как ще го подпомагаш. Какво реално се случва? Депутатите казват на министъра какво ще направи. Обаче той трябва да отиде в Брюксел и да каже защо го променя. Обикновено редът е наобратно. Никой не знае дали този план ще сработи, защото той ще трябва да напасва анализите, за да оправдава решенията на депутатите", коментира Пламен Абровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase