"Идвам от палатковия лагер, който "Левицата" опъна пред Паметника на Съветската армия, за да се противопостави на опитите той да бъде демонтиран. Преди всяка предизборна кампания десницата води жалка война срещу този паметник, жалка война срещу българската история", заяви лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова в студиото на "Денят ON AIR".

Десницата се готви да поругае паметник, който почита паметта на 27 милиона руснаци, украинци, кавказци, молдовци, и на българските войни, посочи тя.

Още по темата
"Към палатковия лагер се присъединиха и хора от БСП, и хора от "Възраждане". Всички са добре дошли. Палатков лагер в продължение на седмици и на месеци се поддържа трудно, трябват хора", каза Манолова.

Пред Bulgaria ON AIR тя припомни, че първото искане е депозирано през 1993 година, а сегашното, което служи за "формален повод" на действията на Столичния общински съвет, е внесено преди три години.

"Сетиха се преди последните парламентарни избори да свикат сесия, на която СОС да поиска от държавата да демонтира паметника. Едно от първите действия на правителството на некоалицията, начело с Денков, е да започне война с паметника", настоя лидерът на "Изправи се.БГ".

По думите ѝ палатковият лагер ще стои пред Паметника на Съветската армия колкото е необходимо.

Манолова коментира и темата с домашното насилие, както и термина "интимна връзка". "Стоя зад всяка жена, жертва на насилие. Гражданите излязоха на улицата, за да окажат своята подкрепа и солидарност към Дебора. Този парламент осъществява парламентарно насилие над българските граждани, водят дебати по-важни за хората въпроси, по начин, по който тече законодателния процес. Това е позор. Законът за домашното насилие ще е вторият закон, който за три месеца живот се налага да бъде поправян трети път", посочи лидерът на "Изправи се.БГ".

Според нея текстът показва юридическата и моралната немощ на парламента и трябва да последва извинение за направеното.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase