Снимка: БГНЕС

"Една изключително важна и болезнена за обществото тема беше превърната в политическа дъвка. Прие се едно законодателство "на коляно", каквито българският парламент отдавна не помни. Случиха се абсурдни неща". Това заяви адвокат Петър Славов пред NOVA News по повод приемането на първо и на второ четене промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие вчера.

"Най-смущаващото е, че от т.нар. дефиниция нищо не се разбра. В парламента може би имаше само един човек, който се е докосвал до това как се установява, как се работи в материята домашно насилие", каза юристът. Той изтъкна, че предложения, определени от депутатите като "редакционни", може да бъдат оспорени пред Конституционния съд.

Според Славов, вчерашното извънредно заседание на парламента беше лош пиар. Нужно е депутатите да се допитат до хора, които разбират от материята.

"Какво като са увеличили наказанията като те са неправилно дефинирани. Мисля, че повечето депутати вчера не разбраха разликата между Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, първият е за превенция", заяви юристът и бивш депутат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase