Снимка: БГНЕС

След пет часа спорове депутатите приеха окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие, внесени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с които вкараха в законодателството „интимна връзка“.

„Интимна връзка“ е съвкупност от доброволни трайни, лични, интимни, сексуални отношения между физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране на друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение съотношение с продължителност поне от 60 дни, записаха народните представители.

Георги Свиленски от БСП поиска да се запише, че „интимна връзка“ са отношения между две физически лица от мъжки и женски пол. Предложението беше прието след прегласуване.

По време на дебата от левицата обвиниха вносителите на промените в закона, че се опитват да узаконят по някакъв начин съжителството между хомосексуални двойки.
„Не защитавате жертвите на домашното насилие, а хомосексуалистите. Искате да го узаконите под някаква форма в Закона за домашното насилие и тук става въпрос за защита на правата на хомосексуалистите, само че аз не съм чул нито един случай на оплакал се хомосексуалист, че му е оказано домашно насилие, случаите са съвсем други, така че не тичайте пред вятъра“, обърна се Свиленски към мнозинството.

Левият Борислав Гуцанов пък предложи 69 дни да е срокът, след който връзката става трайна. След това оттегли предложението си.

„Това, което правите в момента е несправедлив закон, защото пострадалият до 59-ия ден не може да бъде защитен. Второ неприложим, защото това, което сте записали като интимна връзка, не може да бъде доказано. Може би преди срещата отиваш при съдията и искаш разрешение да записваш. Но този текст е и корупционен, защото всеки може да го тълкува и прилага както иска. От сутринта от зле по-зле“, скочи и лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Георги Свиленски пък я репликира, че един мъж, ако жена му го бие 59 дни, на 60-ия можел и да се ожени.
Любен Дилов от ГЕРБ настоя, че задачата на опозицията е да направи от мухата слон, а според него „от БСП най-много се набутват като говорят за джендър идеологията, срещу която се борят.

„Вие сте на ниво, на което гоните джендъри с кукери“, обърна се той към социалистите.

Дилов предложи да се запише в закона, че интимна връзка е когато има интимни или сексуални отношения, а не задължително и двете.

„Една възрастна двойка може да няма сексуални отношения“, мотивира се той, но предложението му не беше прието.

„И разбира се, тези 60 дни. Не чух обяснение. Не трябва ли да са броят в нощи - 60 нощи, или 60 акта“, риторично попита той. Дилов предложи срокът да е 40 дни, но и то не беше прието

Калина Костадинова от ПП отговори на опозицията.

„Нагло, нечистоплътно, гнусно, проститутка – това са част от епитетите, с които бях наричана аз и моите колеги. Тази враждебност и потресаващ език на омразата, които се леят от тази трибуна създават средата, в която се раждат и изграждат насилници“, коментира тя.

„Почти един милион от близо 4 милиона българки са пострадали от насилие, а по случаите на тези които не са в брак, статистика няма. Тази година най-малко 14 жени са били убити от мъжете си в България, искам да ви помоля за момент да си представите усещането да ви е страх да се приберете у дома и да ви е страх от този, който сте допуснали най-близо“, каза Костадинова.

Тя уточни, че понятието „интимна връзка“ не е случайно, а то произтича от Европейския съд по правата на човека.

В текстовете на закона депутатите записаха, че защита по закона ще може да търси всяко лице, „което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase