Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

По предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ парламентът реши, че на днешното извънредно заседание ще приеме окончателно промените в Закона за защита от домашно насилие, с които в кръга на защита ще бъдат включени и лицата, които са в "интимна връзка", без непременно да съжителстват.

Според нея спешните промени трябва дабъдат приети окончателно още днес заради нарастващите случаи на домашно насилие.

От БСП и „Възраждане“ се обявиха против искането й като се аргументираха с обстоятелството, че така се нарушава Правилника за дейността на НС.

Още по темата
"Вие се подигравате с тези хора, с тези жертви на домашно насилие, поставяйки по този начин проблема им и измисляйки си, че гласувайки го днес ще спасите нещо, че ще измиете гузната си съвест за тези жертви назад във времето. Нито едното, нито другото няма да постигнете", заяви Георги Свиленски от БСП.

Кристиан Вигенин предложи правната комисия да се събере извънредно и да обсъди промените и на второ четене.

Според него приемането на поправките в едно заседание е пълна низост от страна на парламента.

В крайна сметка председателстващият заседанието Росица Кирова даде почивка, за да се успокоят страстите.

След това пък Свиленски настоя председателят на НС Росен Желязков да води заседанието, защото Кирова няма моралното право да го прави и поиска почивка, ако Желязков е възпрепятстван.

В крайна сметка Кирова отново прекъсна заседанието и даде почивка, като обясни, че Желязков не може да води заседанието днес поради ангажименти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase