Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие промените в Закона срещу домашното насилие на първо четене.

Това стана на извънредно заседание на Народното събрание, заради което законотворците прекъснаха лятната си ваканция.

Поводът за спешното приемане на промените са протестите в големите градове на страната, провокирани от случая с бруталното насилие над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора.
С приетите промени в кръга на защита ще бъдат включени и лицата, които са в "интимна връзка", без непременно да съжителстват.

Според вносителите на поправките ограниченията в досегашните текстове "неоправдано стесняват кръга" от хора, които могат да търсят закрила по реда на закона.

Още по темата
В текстовете на закона депутатите записаха, че интимна връзка е "доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения".

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", решиха още депутатите.

Освен това вече защита по закона ща може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase