Снимка: БГНЕС

Винаги съм имал съображения по отношение на трескавата работа. Ще има проблеми, които биха могли да доведат до нежелан резултат. Парламентарният ден не е по-скандален от всеки друг. Чест прави на г-н Рашидов, че се извини за казаното вместо да се прави, че не съществува. Това е мъжка постъпка, Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR" по темата с отчетения двумесечен период на кабинета "Денков" и скандалното изказване на Вежди Рашидов.

Според политическия пиар експерт Нидал Алгафари, не трябва да се вземат важни решения, диктувани от улицата, особено при липса на визия на философията какво искаш да направиш.

"Да отидеш и да направиш така, че някои наказания от 2-3 години да станат 5 години - няма да спре нищо. Трябваше да седнат и да го обсъдят. Ние в момента се опитваме под натиска на улицата да създаваме някаква мъст", коментира пиар експертът.

Алгафари е на мнение, че основната бележка в една такава ситуация е "да не се подаваш на емоциите". "При такива промени трябва да се помисли дали те трябва да бъдат направени само в НК. Промените са във философията. Стигнахме до моменти, че малките момченца мечтаят да изглеждат като мутри, да са с татуировки, дебели ланци, а момичетата да са по-красиви. Това го изпуснахме. Допуснахме да се чалгализираме", смята той.

Събеседникът му изрази мнение, че премиерът Денков има по-адекватна позиция. отколкото депутатите в НС.

"На едно заседание на МС възложи на министри в образованието, социалната политика и МВР да свикат мерки по отношение но образованието на младите хора, да се работи на законодателни предложения, които да дойдат от МС на база на реална работа с жертвите и насилниците. Изпреварващият ход на парламента да променя преди МС да е внесъл подобни предложения, ще доведе до още ремонти на това, което вече е направено", каза доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Чрез елита на обществото трябва да се помисли как да се върне достойнството и нужното уважение към учителя, изтъкна Алгафари. "Не когато едно дете хвърли нещо - ти да отидеш и да го нашамариш, а да го накараш само да си чисти. Чрез добър пример да се променя и да насаждаш нови морални ценности, които трябва да има. Това не може да се случи със закони, пари, а със силно влияние на авторитетите, които ние сме загубили", изрази мнение политическият пиар.

По думите на Стойчев сегашното правителство е създало предпоставки президентът да си припомни какво означава срещу себе си да има мобилизирано парламентарно мнозинство. "Гарантира комуникиране с гражданите на законопроектите. Този кабинет води към нормализация на политически отношения в страната", посочи доц. Стойчев.

По отношение на предстоящия местен вот, политологът не вижда да се разпадне така наречената сглобка, защото няма конфликт на интереси между основните играчи, а единствено интрига може да се заформи покрай кметските позиции в София.

"Сглобката има вероятност да се премести. Не виждам причина да бъдат скарани "Продължаваме промяната - Демократична България" с ГЕРБ-СДС, те са от едно котило", прогнозира от своя страна Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase