"При формирането на сегашната конфигурация се прокрадна идея, че ГЕРБ-СДС е склонна на ревизия в Изборния кодекс, с идея отмяна на хартиеното гласуване.

Още по темата
От една страна времето притиска законотворците, изборите са вече насрочени за 29 октомври. Технически време има, но ако ще се правят поправки, ще е пак набързо. Местните избори са едни от най-трудните за организиране, имаме провеждане на избори на няколко позиции. Твърде е възможно да настане хаос, защото не е само избор на общински кмет", коментира експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че всички населени места с над 100 души ще изберат свой кмет, отделно гражданите ще имат избор за общински съвет, преференциално гласуване, а в София, Пловдив и Варна ще има избор за районни кметове.

"Самите избиратели няма да ги затрудни толкова гласуването, затруднения ще има секционната комисия. Едно евентуално отпадане на хартиената бюлетина ще улесни изборния процес. Неведнъж съм си изказвал мнение, че независимо дали ще изберем техниката на гласуване с хартия или машина, и едното, и другото си има своите плюсове и минуси, но в момента този междинен вариант е най-лошият", изтъкна доц. Живков.

Според него в малките общини преференциалното гласуване трябва да бъде отменено, а мандатите на кметовете да бъдат ограничени до три. "Не трябва да се допуска в няколко общини кметовете да са от 30-40 години", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase