Основната фигура в правителството е военният министър Тодор Тагарев и в центъра на действията на кабинета ще са тези, свързани с войната в Украйна, изрази мнение политологът проф. Антоанета Христова в предаването "Денят ON AIR".

Тя поясни, че електоратите на двете коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трудно могат да преглътнат съвместното им управление. Това позволява отварянето на ниши в патриотично-консервативната част на политическото пространство, смята тя.

Още по темата
По думите ѝ общият интерес на формациите са парите. Тя смята, че съдебната реформа, за която се говори, не е основната спойка, тъй като и до момента няма сериозен документ, освен предложенията на ДПС.

Тя коментира и кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София, издигнат от ПП-ДБ и "Спаси София". Според нея тази кандидатура е била очаквана и съвпада с профила на избирателите на ПП-ДБ.

"Това са IT, по-младите, живеещите в южните квартали на София. Факт е, че те ще си го припознаят. Няма да го припознаят антикомунистите, защото той е в тясна връзка с ДС, което потвърждава още веднъж, че през "Продължаваме промяната" дойдоха деца на такъв тип родители. Тоест те влизат в политиката през лява, неолиберална формация. Това не е проблем за голяма част от младите хора", коментира политологът.

"Продължаваме промяната" имаха илюзията, че биха могли да управляват безметежно. Макар и правителството да се доминира от тях, все пак нямат мнозинство", коментира политологът доц. Светослав Живков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му търканията между двете коалиции са дошли, след като е станало ясно, че "Продължаваме промяната" няма да успеят да се наложат и така те са узрели, че трябва да има някакъв коалиционен документ.

Според него местните избори може да са индикатор за това как са позиционирани партиите, но по-важният индикатор са европейските избори.

Той допълни, че кандидатура на ГЕРБ за кмет на София "трудно би преминала".

"Те, бидейки лидерска партия, трудно могат да изкарат един партиен кандидат, който да събере повече от периферния твърд електорат", обясни политологът и допълни, че ГЕРБ дори да не спечелят в София, е важно да минимизират щетите от местните избори.

Гледайте целия разговор във видеото
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase