Снимка: БГНЕС

"Това е бюджетът на рестартирането на държавата. С този бюджет всичко отново беше подредено. Бюджетът рестартира държавата, по начина, по който трябва да работи една нормална държава с бюджет", каза премиерът акад. Николай Денков пред bTV.

Според него тези 3% не са само заради маастрихтските критерии, а е гаранция, че няма да изпуснем финансовата стабилност. Премиерът уточни, че има лека корекция на капиталовите разходи като част от средствата са насочени към увеличаването на заплатите в определени сектори, но увери, че това няма да окаже влияние върху финансовата стабилност.

Още по темата
Денков подчерта, че въвеждането на еврото има сериозни предимства. "Спестявате средства при превалутиране, по-лесно е да се прави бизнес с международни партньори, ползите са много", смята премиерът. Денков посочи, че според него трябва да вземем пример от Хърватия, която въведе еврото.

По отношение на целите, които правителството си заложи, премиерът каза, че те са свързани.

"Действително това са свързани насоки. Всички заедно са това, което ако реализираме би задвижило българската икономика и бизнес напред. Ако си изпълним програмата, ще се задвижим напред в тези посоки", подчерта той.

"Подкрепата на ДПС е абсолютно необходима, за да се реализират конституционните промени. Разговорът с ДПС беше абсолютно неизбежен. Това, което виждаме е, че те влязоха конструктивно в този разговор", каза той и отново напомни, "че ако нещата излязат накриво, те ще излязат и ще оставят друг да кара колата".

"Трети март ще се празнува както досега", каза премиерът и уточни, че това, което правят е да издигнат друг празник на по-високо ниво.

"Неслучайно той е възникнал като народен празник, развил се е през годините", каза той и добави, че 24 има една особеност, която той много харесва - освен да ни помага да погледнем към миналото, ни помага да погледнем и към бъдещето.

Денков коментира и случая с насилието над 18-годишното момиче от Стара Загора.
Прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие, посочи премиерът.

Това е отвратително престъпление, за съжаление не е първото и с тъга се притеснявам, че няма и да е последното, добави Денков.

Всеки от нас трябва да знае, че насилието, речта на омразата трябва да изчезнат в дискусията между нас. За съжаление през последните месеци тази риторика се засили, а тя трябва да изчезне, заяви министър-председателят. От друга страна МВР трябва максимално бързо да реагира, да подготви материалите и да ги предаде на прокуратурата, за което вече е говорил с министъра на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase