Още по темата
166 депутати са положили подписи под новата Конституция. ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС внесоха своите идеи, които вече са разписани и на хартия. Те единодушно са приели всички предложения, които се коментираха и в последните дни, като те са се обединили около цялостна реформа на съдебната власт, смяна на датата на националния ни празник.

"Нека да видим дали ще постигнат съгласие основните партии, които са двигател на "Промяната". На тях много им се иска да минат по "бърза писта", което означава да изгладят всички разногласия. Според мен е трудна задача, но не е изключено да го направят с оглед външния натиск, който се упражнява върху България", коментира бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право проф. Георги Близнашки.

"Тук трябва да се създаде илюзията, че се прави нещо грандиозно. Всичко, което им дойде наум, го вкараха, включително националния празник, служебното правителство и така се замъгли ядрото на така наречената реформа. Вместо да се концентрират нещата върху тази прекомерно сериозна материя, която , според мен няма да намери лесно решение и сега и след време, ние се ориентираме към един куп широки проблеми, които разделиха обществото и правят трудно прокарването на тази реформа по убедителен начин", допълни той.

По негови думи идеята да се премахне фигурата на главния прокурор е екстравагантна. "Изведнъж получи общо съгласие сред тези партии, които се обединяват за конституционната реформа. Не може без главен прокурор, защото не може един районен да се справи с една мощна групировка, която действа на територията на половината на страната", каза още проф. Близнашки пред Bulgaria ON AIR.

Според него целта е прозрачна - да се унищожи прокуратурата. "Понеже не могат да я извадят от съдебната власт, което биха направили с удоволствие, още повече не знаят къде да я сложат, не може да се върне в изпълнителната власт. Измислиха идеята да я принизят рязко", смята бившият служебен премиер.

"Задачата на Сарафов е да натисне копчето "Delete" и виждате какво прави - опитва се да приключи "Барселонагейт" и много неща, за които обществото няма информация", смята проф. Близнашки.

Що се отнася до съдебната власт, той допълни, че "това е един театър на абсурда, започнал много рано." "Нашите правни системи и американската са различни. Американската система е доста политизирана, тук стремежът трябва да е обратен - да ги извадим от политиката всички магистрати", коментира професорът.

Попитан защо националният празник също беше вкаран като идея за промени в Конституцията, той отговори: "Не можеш да избягаш от историята си, България възкръсва с нов политически живот в резултат на Руско-Турската освободителна война и това е свършен факт, в този смисъл тези експерименти отговарят на други очаквания. Неприятно се получи, че се създаде поредният повод за конфронтация в нашето общество, защото е дълбоко разделено", каза проф. Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase