Промените в Конституцията са написани на коляно. Това си личи, защото всичко е много тенденциозно направено. Конституцията е сериозен документ и тя организира обществото. Това не е юридически документ. Понеже тази Конституция беше приета, когато България беше член на Съюза за икономическа взаимопомощ, а днес сме член на НАТО и ЕС България, трябва да потърси нова по-съвременна организация на обществото, за да може да се движи напред", каза бившият министър председател и кмет на София Стефан Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение за новоизбраните промени и се фокусира върху президентските права.

"Идеята дали да има или да няма служебно правителство показва несъстоятелността на всичките. Едно НС избира едно правителство. С изтичането на мандата на НС, изтича и това на правителството. Оттам нататък трябва служебно правителство и президентът трябва да го назначи. В този преходен период той осигурява условията на едни нормални избори. Всяко ограничение на правата на президента е грешка. Те и без това са му до такава степен ограничени правата с тази Конституция. За какво ни е президентът, когато той е с ограничени права? Тези хора, които посочват, че могат да бъдат избирани, те всички са избирани на квотен принцип. Значи те отново вкарват политизация, а на нас ни трябва независимо служебно правителство", коментира Софиянски.

Анонсираната мандатност на кметовете пък той определи като глупава идея.

Темата за националния ни празник

"24 май не пречи на бъде национален празник, но те искат да ме върнат в комунизма. Как може демократи да ме връщат в комунизма? Това да отречеш 3 март е все едно да отречеш Иван Вазов. Ако има един смислен референдум - това е този за нашия национален празник. Нека попитаме народа, а не едно ниско представителство да ми сменя празника".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase