Снимка: БГНЕС

Народните представители приеха окончателно Държавния бюджет. Това се случи след близо 21-часово заседание, съобщава NOVA.

Следващото заседание на парламента започва в 13 часа.

В 5,41 ч. сутринта, след 20 часово заседание, държавата има бюджет. С 3% дефицит, ръст 1,8%, инфлация 8,7%. Ръстът на доходите- с 10% на бюджетните заплати и с 12% на пенсиите, което вече е в сила, за първи път от две години ще изпреварват инфлацията.

Приетите текстове предвиждат още заплатите да се превеждат по банков път, ако във фирмата работят над 100 човека. Това обаче да става в специална банкова сметка, която да бъде освободена от таксата за месечно обслужване и от такса за теглене, ако това става на банкомат, собственост на банката издател.

Ваучерите за храна с които може да се плащат и битови сметки стават електронни. Месечните помощи за деца от центровете за настаняване почти се удвояват- от 52 на 90 лв.

Депутатите не приеха предложението на финансовото министерство ако заведение за хранене на издаде касова бележка, клиентът да не плати сметката.

Помощите за бизнеса, ако токът поскъпне над 200 лв. за мегават час остават до края на годината, като за целта всички енергийни дружества ще правят вноски във ф. „Сигурност“

Фирмите ще отчитат пред НАП касовите си наличности, ако надхвърлят 50 000 лв. на всеки три месеца
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase