Бюджет 2023 е на финалната права и съвсем скоро може да стане факт. Какво казват експертите?

"Бюджетът трябва да бъде изпълнен, най-малкото във вида, в който е предложен - с 3% дефицит. Има шансове да бъде преизпълнен - капиталовите разходи може би няма да могат да се изпълнят на 100%, 30% от предвидените разходи са направени до момента, за оставащото време не е сигурно, че останалите 70% ще бъдат изпълнени", коментира бившият социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя разчита страната ни да получи и средствата, предвидени по ПВУ, ако реформите в съдебната система бъдат реализирани.

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър посочи приоритетите, по които правителството трябва да работи: "Присъединяването към Еврозоната и Шенген, някои дребни частни интереси биха могли да бъдат пожертвани".

Според нея рискът за бюджета се крие най-вече в парламента.

Тя приветства решението на депутатите фирмите с над 100 служители да плащат заплати само по банков път.

"Реформите са свързани с изсветляване на сивата икономика, нужен е и по-строг контрол върху стоки с по-голям риск. Предполага се, че в малките населени места нямат 100 човека в предприятия, това е за средните предприятия", каза още Шулева.

Бившият социален министър е убедена, че ДДС-то трябва да бъде върнато в нормални размери за секторите, в които беше намалено по време на пандемията. От това в държавната хазна ще влязат 500 млн. лв.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase