fallback

"Бърза се, защото утре е петък, а ако погледнем календара - другата седмица Народното събрание излиза в регламентирана ваканция. Предполагам, че имат идея да бъде внесена конституционната реформа, преди парламентарната ваканция, за да може обсъждането да започне в началото на следващата парламентарна сесия през септември". Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя коментира и предложението как да се назначава премиерът от президента: "Има различни модели в рамките на Европа. Там, където президентът е с повече възможности в републиката и има повече самостоятелни правомощия извън обекта на правителството, дават възможност да се избират между различни представители на висши длъжности, които да водят текущите дела на държавата и да не се вземат стратегически за държавата решения, докато няма парламент."

За първи път от 10 години прокурори и съдии излизат с обща позиция за конституционните промени.

"Зад тази обща позиция трябва да видим една заплаха, за която намекват колегите от двете съсловни организации на съдии и прокурори. Тя е дали няма по-далечен замисъл за извеждане на прокуратурата от съдебната власт и поради тази причина са си дали сметка, че е по-добре да си пазят гърба и да останат в рамките на съдебната власт, да участват заедно и да са конструктивни", допълни доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че проблемът с политизирането не е проблем само на последния състав на ВСС.

Според нея трябва да се разгледа как ще изглежда и автономията на прокурорите при упражняването на техните функции.

"Основната задача, която са си поставили, е да се види разликата във функциите на съда и прокуратурата, защото в последните години голяма част от прокурорите се опитаха да поставят знак за равенство, а пък функциите са им различни. Не можем да очакваме, че няколко човека ще напишат толкова добри норми, които всички да приемат, освен това има и доза политизиране - пример за това е ограничаването на мандатите на кметовете на общините", категорична е тя.

Доц. Киселова смята, че въпросът със служебните правителства трябва да се гледа в контекста на рационализирания парламентаризъм, а не като превишаване правомощията на президента.

"У нас Народното събрание не може да бъде разпуснато от правителството, а само след като няма 3 поредни пъти възможност да бъде формирано правителство, така че у нас заради това е прехвърлена тази отговорност на президента. Ако президентът стане чисто представителен орган, тогава правителството ще има повишени правомощия", коментира още тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Пффф,

преди 9 месеца

лакеите на посолството потъпкват конституцията,баце...

12

456

преди 9 месеца

Писна ми от тая Киселова!Вече и виждам насън физиономията!

11

Анонимен

преди 9 месеца

нелигитимното правителство ще е вечно ако не изгубят местните избори- тия постановки дето ужким се карат са само за наивници- а приемането на нареденото от американците си върви

fallback