Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Днес депутатите ще гледат на второ четене бюджетите на Националната здравно – осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване ( ДОО). Освен бюджетите, народните представители ще гласуват кандидатурите на Петър Чобанов от ДПС и на Андрей Гюров от ПП за подуправители на БНБ, както и ще изберат председател на Сметната палата, .

Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене в пленарна зала с гласовете на ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ. С промените в бюджетна комисия увеличаваните на средства за първична извънболнична медицинска помощ са в размер на 459,26 млн. лв., увеличение на средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение в размер на 455,7 млн. лв., или с 75,4 млн. лв. повече от 2022 г., увеличение на средствата за дентална помощ в размер на 274,1 млн. лв., или с 34,3 млн. лв. повече от 2022 г., както и увеличение на средствата за медико-диагностична дейност в размер на 237,3 млн. лв., или с 30,0 млн. лв. повече от 2022 г.

По бюджета на ДОО в пленарна зала и в последствие в бюджетна комисия депутатите приеха минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да се запази на 710 лв. от 1 януари 2023 г. и да се увеличи на 780 лв. от 1 август 2023 г., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица да се запази в размер на 3 400 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase