Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

"В този си вид Бюджет 2023 е изпълним, но нека не забравяме, че и утре предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала. В бюджетна комисия са гласувани едни текстове, които днес беше заявено, че няма да бъдат гласувани. Стана ясно, че финансовият министър не приема текстовете, гласувани в бюджетната комисия - тези, които се различават от проекта на бюджета, но стана ясно, че повече от тях ще бъдат прегласувани в пленарна зала в приемлив вид за МФ", каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това създава интрига, но все пак утре ще бъдем свидетели на окончателното решение.

"Малко вероятно е бюджетът да генерира още по-голям дефицит от 3-те процента от БВП, заложени в проекта. Но това не го прави идеалния бюджет. С тези 3% дефицит в днешната икономическа ситуация той е разточителен, не би трябвало в растяща икономика да си поставяме толкова ниски цели. Би трябвало бюджетът да е балансиран, ако не и с излишък, за да имаме резерви, които да ползваме при неизбежен бъдещ спад в икономиката", допълни Велчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че не може бюджетът да се "кърпи" за сметка на капиталовите разходи.

"Без капиталови разходи държавата не може да върви напред и да се развива. Тя има нужда от инфраструктура, национално съфинансиране. Правилно е напред да се върви със структурни реформи, а заплатите трябва да растат с инфлацията, че дори и по-бързо. Но това да не става за сметка на по-големи и по-големи разходи, защото този бюджет може би ще постави рекорд по разходи като процент от БВП", подчерта бившият финансов министър.

Велчев е на мнение, че частният сектор изпитва ужасяващи проблеми с намирането на кадри.

Попитан дали е ясно откъде ще дойдат приходите, които са на стойност 5 млрд., той отговори: "Те ще дойдат от много посоки. Една от тях е инфлацията, защото когато цените на стоките растат, печалбите на фирмите са рекордно високи, доходите също растат. Един ден неизбежно ще стигнем до икономически спад. Това е моментът, в който държавата трябва да се намеси с инструмента "бюджетен дефицит". Сега трябва да спестява, за да се подготви за това."

Бившият министър смята, че на всички икономисти е било ясно е, че цените няма да паднат надолу.

"Това са популистки и добре звучащи тези. Но това разваля бюджетната дисциплина, създава изкривявания в икономиката и от тези намалени ставки се възползват хората, които най-малко имат нужда. На всички е ясно, че някои фирми работят с по-голяма печалба, техният бизнес е такъв, че не изисква допълнителни инвестиции", добави Милен Велчев.

По думите му казусът "Росенец" не е най-големият въпрос пред държавата: "Концесията не би трябвало да се отнема просто така, защото на държавата така ѝ е хрумнало. Ако съществуването на тази концесия противоречи на действащи европейски регламенти - тогава "да", трябва да се отнеме. Но дори тя да бъде отнета, не го виждам като голяма трагедия, пристанището ще продължи да работи."

Велчев е категоричен, че бюджетът, в този му вид, няма как да е пречка за влизането ни в Еврозоната, дори ще помогне: "Това само по себе си не е достатъчно, зависи и от актуалните данни за инфлацията. Не знаем в бъдеще какви ще са те. Има риск да бъдат по-високи, отколкото трябва и тогава трябва да видим какъв е подходът на Европейската комисия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

не се очудвам

преди 10 месеца

нищо ново,всички бюджети са били разточителни,смее ли някой да каже на богоизбрания българин,че няма да се къпе в мляко,не се е родил такъв управник

9

Кирилицата ни Пречи

преди 10 месеца

Като народ да се адаптираме в цивилизованият свят в България трябва английският език да стане втори официален!Ние сме изолирани от света като някакви пребеи!

8

McKennedy

преди 10 месеца

Най важното е България да влезе в Еврозоната това е пътят към цивилизацията!

fallback