fallback

Концесионната такса е едно малко зрънце в цялостното влияние, което имаше това юридическо лице. Ако сравним цялата вертикала на данъци, акцизи, мито ДДС със средноевропейските, цените и маржът на печалбите са доста странни. Може да са потъвали в нечий джоб, може да са потъвали в стимулиране на политически проекти. Това коментира бившият енергиен министър Александър Николов в Bulgaria ON AIR по повод отнемането на концесията на "Лукойл" от "Росенец".

По думите му концесионната такса е "едно красиво огледало от последните 30 години, откакто функционира рафинерията".
Oще по темата


Николов коментира, че през годините, в които компанията е действала у нас, е станало ясно "как монополните структури стимулират широко затворените очи на държавната администрация".

Той е на мнение, че не може подобна тема да бъде използвана за политическа пропаганда, особено в ситуация, когато има провокации към България. Според него рафинерията не е подготвена да преработва друг вид петрол, освен руски и ако се премине на такъв сценарий това ще се отрази на цените на горивата.

"Нали може да си представите какво ще се случи не само с България, но и с региона, ако бъдат изчерпани всички горива. Чисто технически към момента рафинерията не е подготвена за такава смяна. Същината на проблема е, че няма мониторинг на ангажименти, които са поети", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Московски

преди 9 месеца

В събота Делян Добрев каза че не са постъпили пари от дерогация защото съотношението руски неруски нефт е било 60 към 40 . Тоест само 60 процента е руски а сега не можели. Тя и моята кола върви само с немски бензин.

31

Пак до чорапа 31

преди 9 месеца

Комбинатът според тях притеглял като магнит нexpaнuмaйкoвцu от цялата страна - хора с присъди, рецидивисти, също и регистрирани като хулигани там, където са живеели преди. Помня и друго. Тогава за първи път чух името Круп. Той бил представил изчисления на нашите управляващи още когато се разбрало какъв комбинат смятат да строят. С тези изчисления им доказвал, че на България ще й бъде по-евтино да купува от него готова стомана, вместо да строи това нещо.

30

До Зелен чорап /31/

преди 9 месеца

Навремето се определяше като "руско" всичко, което идваше от СССР. Може и украинска да е била рудата, бях дете и помня само разговорите в тесен кръг между приятелите на родителите ми. Негодуваха заради некачествената руда, заради това, че комбинатът бил така създаден, че да обработва такава руда, че производството се оскъпявало заради това, чо от морскопристанище я карат чак до София. Освен заради екологичните проблеми недоволстваха и заради това, че комбинатът притеглял като магнит ...........

fallback