Снимка: Bulgaria ON AIR

Народното събрание отне от "Лукойл" концесията на пристанище "Росенец". Решението беше взето в един ден на първо и второ четене.

"Всичко беше скорострелно, има сериозни рискове да отидем на арбитраж и държавата да плати сериозна сума. "Росенец" като територия дори - нямаме такава, в която българските власти да не могат да окажат контрол. Не може на територията на "Росенец" Русия да прави каквото иска, българската държава трябва да упражнява контрол", коментира финансовия експерт Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът припомни, че тези, които днес са гласували, по-рано са подкрепяли вноса на руски петрол и дерогацията до края на 2024 г. края.

"Прозират интереси рафинерията да бъде овладяна от друг собственик, някой близък до сглобката. Само гадаем. Както тръгнаха да обявяват всичко публично от трибуната, да кажат кой стои зад този интерес, ако е турски - да кажат", призова Каримански.

Очакванията му са решението за концесията да се отрази на цената на горивата у нас.

Финансовия експерт подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма друга страна в ЕС, в която приходи от концесии в бюджета да са 0,08% от БВП.

"Не може ние постоянно да похабяваме национални ресурси, постоянно да даваме концесии на безценица, за сметка на тези, които изнасят богатството на страната извън границата", каза Каримански.

Той определи бюджета като "неизпълним"

"Не може да искаме да изпълним само приходната част, ако тя изобщо се изпълни, и да не изпълняваме разходната част. Капиталовите разходи към края на май са 21%. Няма да бъдат изпълнени и на 55% до края на годината", прогнозира финансистът.

Той коментира и избора на Димитър Радев за управител на БНБ. Определи го като "подходящ в случая".

"Много изостанахме с Еврозоната, с разяснителната кампания. Той е най-много в час, за да продължи този процес. Централната банка трябва да се отвори към обществото. Независимостта на Централната банка все повече намалява и се увеличава политическата зависимост", заяви финансовия експерт.

Каримански изрази надежда, че няма да се повтори ситуацията с КТБ.

Той беше категоричен, че ще си потърси правата срещу всеки, който засегне професионалните му качества и достойнство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase